WHO

WHO’s rekommendation om amning

WHO jobbar aktivt för att få fler mammor världen över att amma. De flesta länder följer WHO's råd och rekommenderar amning i minst 6 månader.

Modersmjölken är en ideal lösning på spädbarns näringsbehov de första månaderna i livet – den är säker, den är ren, och innehåller precis den energi och näring som barnet behöver för att växa och utvecklas det första halvåret. Vidare, under andra halvan av bebisens första levnadsår kan modersmjölk täcka upp till drygt hälften av energi- och näringsbehovet. WHO rekommenderar därav amning i minst sex månader, och att bebisen från 6 månaders ålder introduceras för säker välanpassad mat vid sidan av amning – som gärna får fortgå upp till två år eller längre.

Trots att modersmjölk en så ideal lösning på energi- och näringsbehov är det enligt världshälsoorganisationen bara en tredjedel av alla spädbarn världen över som ammas i minst sex månader. WHO menar att oansvarig reklam för modersmjölksersättning motverkar en förbättring av dessa siffror. En målsättning som WHO jobbar mot är att öka andelen ammade barn till 50% år 2025. För att nå det målet driver WHO bland annat initiativet NetCode som verkar för att övervaka och förhindra att modersmjölksersättning marknadsförs oansvarigt. Vidare jobbar man aktivt med att träna sjukvårdspersonal i att kunna ge proffesionellt amningsstöd och hjälpa ammande mammor att ta sig igenom amningsproblem.

Läs gärna mer på WHO’s hemsida: https://www.who.int/health-topics/breastfeeding

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Modersmjölksersättningens historia

Strävan efter att hitta ett fullgott alternativ till modersmjölk har funnits i alla tider. Århundraden av utveckling och forskning ligger till grund för de trygga substitut som finns idag.

Små barns järnbehov

Visste du att barn föds med ett förråd av järn som räcker och täcker behovet de första sex månaderna?

WHO-koden

WHO rekommenderar uteslutande amning under de första 6 månaderna. UNNA stödjer detta till fullo liksom fortsatt amning tillsammans med introduktion av en varierad kost enligt råd från barnhälsovården.