Små barn som växer och utvecklas behöver inte bara protein, kolhydrater och fett utan de behöver också näring i form av vitaminer och mineraler. Eftersom små barn inte orkar äta lika mycket som en vuxen, är det viktigt att maten de äter är näringsrik. Vitaminer och mineraler finns i flera sorters mat som i fisk, kött, ägg, pannkakor, frukt och grönsaker men också i berikade produkter som barngröt och välling.
Vilka näringsämnen är särskilt viktiga för små barn?
Från 6 månaders ålder är det dags att börja komplettera amning eller bröstmjölksersättning med vanlig mat. Barn som äter sig mätta på varierad näringsrik mat tillsammans med D-droppar, får ofta i sig tillräckligt med näring. Men vissa näringsämnen kan det vara bra att tänka lite extra på.
Järn är ett sådant näringsämne som är extra viktigt för små barn. Järn finns i kroppens alla celler och är viktigt för hjärnans tillväxt och utveckling. Ett litet barn som växer behöver nästan lika mycket järn som en vuxen man. Eftersom små barn inte kan äta så mycket åt gången, kan det vara svårare för dem att få i sig tillräckligt med järn. Därför behöver barn äta både järnrik mat och livsmedel som är berikade med järn för att täcka sitt näringsbehov.
Var finns järn?
Järn finns framförallt i mat som kött, blodpudding, ägg men också i fisk. Vegetabiliska livsmedel som mörkgröna grönsaker, bönor, linser, tofu, torkade aprikoser och frön innehåller också järn. Järn finns också i berikade barnprodukter som gröt och välling.
Vad innebär det att Unnas välling & gröt är berikad?
Att ett livsmedel är berikat innebär att man har tillsatt vitaminer och mineraler för att förbättra näringsvärdet. I Sverige berikas i regel barngröt eller barnvälling med järn, D-vitamin och andra viktiga vitaminer och mineraler. I Unnas båda varianter av välling och gröt finns såklart rikt med järn och D-vitamin, men också kalcium, zink, jod och andra vitaminer och mineraler som barnet behöver. Eftersom fettintaget är viktigt för växande barn är Unnas välling & gröt även berikade med en noggrann sammansättning av mättat, enkelomättat och fleromättat fett (från solros, kokos och raps), för att möta små barns behov av fettsyror. Ingredienserna i Unnas välling & gröt är både ekologiska och av hög barnmatskvalitet, för att ge ditt barn det allra bästa.
Det kan vara bra att känna till att de flesta grötklämmisar på marknaden inte är berikade. Och även om vissa är märkta som berikade innehåller de inte samma mängd näring som berikad pulvergröt och välling för barn.
När är det bra att välja berikad gröt eller välling?
Det kan vara svårt för små barn att nå det rekommenderade järnintaget utan att äta järnberikade produkter. Att erbjuda berikad gröt kan därför vara ett bra komplement till den vanliga maten för att säkerställa att barnets järnbehov samt behovet av andra näringsämnen täcks.
För små barn under ett år, som fortfarande lär sig äta, är det extra viktigt att ge berikad pulvergröt, eftersom den innehåller mer näring än hemlagad gröt. För att träna på olika sorters smaker och konsistenser kan köpt barngröt varieras med hemlagad gröt, eller med olika toppingar för att få in mer textur. Om du gör hemlagad gröt till ditt lilla barn är det bra att berika den med till exempel palttunnbröd för att öka järninnehållet.
Även om välling och/eller gröt snabbt kan bli favoriter där hemma, så är det rekommenderat att välling- eller grötmåltiderna inte blir fler än tre stycken per dag. Detta för att barnet också behöver träna på att äta annan typ av mat, möta andra smaker och tugga mat med fastare konsistenser.
Så kan du använda Unnas välling & gröt
Unnas välling & gröt är en unik 2-i-1 produkt som både går att tillreda som gröt och välling. Den är naturell och osötad och finns både i varianter för barn från 6 månader och från 12 månader. Både gröt och välling kan erbjudas från 6 månader, lite beroende på vad barnet tycker om.
Om barnet har helammats tidigare och du inte vill introducera välling i en flaska kan du istället prova att erbjuda gröt eller servera välling i mugg. Även barn som har flaskmatas tidigare kan med viss fördel erbjudas välling i mugg eller få öva på att äta gröt med sked, eftersom det utvecklar munmotoriken på ett annat sätt och ger barnet möjlighet att träna på att dricka ur mugg. Testa dig fram vad som passar dig och ditt barn bäst.
Källor:
Livsmedelsverket. (20 februari 2025). Barn 1 till 2 år.
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/barn-och-ungdomar/barn-1-2-ar
Livsmedelsverket. (20 februari 2025). Spädbarn
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/barn-och-ungdomar/spadbarn
Rikshandboken Barnhälsovården. (20 februari 2025). Matintroduktion.
https://www.rikshandboken-bhv.se/amning-och-nutrition/mat-och-dryck—oversikt/matintroduktion