Tips & Spaningar

När vi hör eller ser något intressant relaterat till vår sfär vill vi gärna dela det vidare. Vi samlar sånt här!

Boktips: Födas och att föda

En bok av fotografen Emilia Bergmark-Jiménez om den första gränsen mellan liv och död – ett resultat av projektet Svenska Förlossningar där Emilia närvarat vid och fotat ett stort antal förlossningar. I boken får man i text och bilder följa flera förlossningar med olika förutsättningar och förlopp. En otrolig bok och berättelser som verkligen berör!

Läs ”Den ömma modern”

En personlig berättelse om den överväldigande kampen med och mot kroppens förutsättningar, om amningshets, sammanvävt med politik och konstföremål kring amning genom historien. Den ömma modern, en bok av Klara Nordin Stensö, är både fin, sorglig, humoristisk och stark!

Tänkvärt och välformulerat om tiden som nybliven mamma

Hanna och Linnea (Hanapee och Nea) har den populära podcasten Surret. De båda är småbarnsföräldrar och gjorde i samband med Neas andra graviditet ett gravidspecial-avsnitt, där de pratar om graviditet, förlossning och första tiden som mamma. Ungefär 60 minuter in i avsnitt #62 berättar Nea, som inte kunnat amma, om sina tankar kring ämnet. Fint och tänkvärt!

Om små, viktiga smakportioner

Födoämnesallergi kan förebyggas under det första halvåret i livet. Läs spännande studie från forskare vid Karolinska Institutet och universitetet i Oslo om hur tidiga, mycket små smakportioner kan göra immunförsvaret tolerant. Artikeln publicerades i The Lancet under sommaren 2022.

Veckans podtips – Medicinvetarna #64: Kan allergi botas?

Skyddar amning mot allergier (nej), ökar antibiotikaanvändning risken (troligen inte) och ska man ha hund hemma redan när bebisen kommer för att minska risken för astma (ja). Spännande insikter och svar från Erik Melén, barnläkare och barnläkare och professor vid institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset vid Karolinska Institutet.

Unna är trygg, lugn och pålitlig. Vi är det naturliga valet för den moderna föräldern.

WHO-koden

WHO rekommenderar uteslutande amning under de första 6 månaderna. UNNA stödjer detta till fullo liksom fortsatt amning tillsammans med introduktion av en varierad kost enligt råd från barnhälsovården.