Att ge ditt barn bröstmjölk eller modersmjölksersättning med hjälp av en nappflaska kan vara en konstform i sig. Nappflaskor har varierande konstruktioner, och det kan därför vara en bra idé att samla information om vilken typ av nappflaska och napp som bäst kan passa ditt barn, och att prova sig fram. Vissa barn kanske inte är förtjusta i nappflaskan alls, och i sådana fall kan det vara värt att börja med att prova andra metoder såsom att mata med sked, kopp eller pipmugg.
Bröstmjölk i nappflaska
Om du ammar men av någon anledning vill använda nappflaska för att ge bröstmjölk, så är det fullt möjligt. Som alltid när det gäller matning av små barn är det viktigt att tänka på är hygienen. Om du handmjölkar bröstmjölken – se till att händerna är rena, eller använd en noga rengjord bröstpump. Om du inte ska mata ditt barn omedelbart, kan du förvara bröstmjölken i en ren flaska i kylskåpet. Bröstmjölk kan lagras i kylskåp i upp till tre dagar, eller så kan du frysa den. För mer information om att lagra bröstmjölk, kan du besöka 1177.se.
Om du planerar att mata med nappflaska vid vissa tillfällen, är det viktigt att välja en nappflaska som efterliknar barnets sätt att äta vid amning. Vissa föräldrar kan oroa sig för att övergången till nappflaska kan påverka amningen, men för de allra flesta går det bara bra att kombinera bröst och flaska.
Flaskmatning med modersmjölksersättning
Innan du ger ditt barn ersättning, är det en bra idé att konsultera din barnavårdcentral. Det är viktigt att blanda ersättningen på rätt sätt. Om flaskan inte är ordentligt rengjord eller vattnet till ersättningen inte är rent kan det medföra skadliga bakterier som kan påverka ditt barn. Barn under ett år har förmågan att själva reglera hur mycket mat de behöver. Låt ditt barn signalera när det är hungrigt och mata det tills det är mätt. Om du är osäker på om ditt barn får tillräckligt med näring, kontakta din BVC-mottagning för rådgivning.
10 flaskmatningstips
- Använd en noga rengjord nappflaska med en napp som har rätt storlek på napphålet. Hålet bör varken vara för stort, vilket skulle få ersättningen eller bröstmjölken att rinna för snabbt, eller för litet, vilket skulle göra det svårt för barnet att äta i en rimlig takt. Matningen bör ta cirka 10-20 minuter.
- Se till att du sitter eller ligger i en bekväm ställning.
- Håll ditt barn nära, gärna hud mot hud, men se till att barnets huvud är något högre. Om du stöder barnets huvud på din arm, kan du använda en kudde för att minska belastningen på din arm och axel.
- Vänta tills ditt barn gapar innan du ger flaskan. Dra försiktigt nappflaskan längs barnets mun tills du ser att det söker nappen och gapar. Då kan du hjälpa barnet genom att börja mata.
- För att säkerställa att ditt barn greppar nappflaskan ordentligt, bör dess läppar täcka nappen helt. Kanterna på barnets läppar bör vara lätt utvikta.
- Vinkla flaskan så att ersättningen eller bröstmjölken kan rinna till. Detta minskar risken att barnet sväljer luft.
- Ha tålamod. Flaskmatning kan vara utmanande i början, men övning leder er framåt. Lita på dig själv – du vet vad som är bäst för ditt barn.
- Låt barnet styra takten. Vissa barn äter långsamt, medan andra äter snabbare. Låt barnet avgöra mängden mat det behöver och sluta när det inte längre vill äta. I normala fall ska du inte behöva uppmuntra ditt barn att äta mer än det vill, och kasta alltid eventuella rester från flaskan.
- Kom ihåg att hud-mot-hud-kontakt är lika viktigt vid flaskmatning som vid amning.
- Skapa en lugn och fridfull miljö under matningen.
Modersmjölksersättning och näring
Innan du ger ditt barn modersmjölksersättning bör du alltid konsultera din BVC. De har kunskap om dig och ditt barn och kan ge råd om vilken typ av modersmjölksersättning som passar ditt barn bäst. Modersmjölksersättning är sammansatt för att likna bröstmjölken så mycket som möjligt, och det finns EU-direktiv som reglerar sammansättningen för att uppfylla de grundläggande kraven. Modersmjölksersättning som är avsedd för nyfödda barn benämns som ”komplett,” vilket innebär att barnet inte behöver någon annan form av näring under de första sex månaderna. Godkända modersmjölksersättningar kan köpas i vanliga livsmedelsbutiker och vissa apotek.
Viktigt att använda godkänd ersättning
Det är av yttersta vikt att säkerställa att ditt barn konsumerar en modersmjölksersättning som är godkänd i Sverige. Egenproducerad ersättning eller ersättning som inte är godkänd kan vara skadlig för ditt barn. Godkänd modersmjölksersättning finns tillgänglig i butiker och på apotek. Unnas modersmjölksersättning heter Unna steg 1. Om ditt barn är äldre än sex månader, kan det vara lämpligt att överväga tillskottsnäring. Enligt lag är det inte tillåtet att marknadsföra modersmjölksersättning, så om du har frågor om produkterna; kontakta din BVC för råd och information.
Att blanda ersättning till ditt barn
Modersmjölksersättning finns i pulverform och från vissa varumärken även färdigblandad i tetrapack. Om du väljer modersmjölksersättning i pulverform, måste du se till att följa anvisningarna noggrant för att säkerställa korrekt blandning. När det gäller vattnet som du använder för att blanda ersättningen, är det viktigt att vara uppmärksam på vattenkvaliteten, särskilt när det handlar om spädbarn som är extra känsliga för eventuella föroreningar. Använd aldrig varmt vatten från kranen, eftersom det kan innehålla koppar från ledningarna. Istället, använd alltid kallt vatten och värm det sedan enligt instruktionerna på förpackningen. Kontrollera temperaturen genom att känna på några droppar på insidan av din handled, där huden är extra känslig för värme. Smaka på ersättningen själv innan du ger den till ditt barn.