Unna_bolag_kvinnoägt

Kvinnligt ägande

Är det viktigt med ägarskap? Vi har läst Ownershifts senaste rapport som handlar om kvinnligt bolagsägande, och reflekterar över insikterna.

Det otroligt coola och överlägsna vi kvinnor gör i att bära och föda barn visar sig gång på gång också vara roten till att vi generellt ”halkar efter” män i mycket annat – karriär, lön, pension och kanske framförallt ägarskap. Visste du till exempel att i Sverige så äger män mer än dubbelt så mycket som kvinnor (sammantaget sånt som går att äga, typ fastigheter, mark, bolag, aktier). 

Läst Ownershifts senaste rapport? Där kartläggs just bolagsägande i Sverige, vilket visar sig vara 70% män. Män som äger bolag är alltså mer än dubbelt så många som kvinnor, och andelen ägarinnor ökar överraskande långsamt. 

Och spelar det roll då? Ja vi tror det. Precis som lyfts i Ownershiftrapporten är vi övertygade om att med ett mer diversifierat ägarskap av bolag skulle vi bättre kunna skapa produkter och tjänster för alla. Som ser till allas behov och som sätter nya frågeställningar på agendan och kanske löser saker på nya sätt, där det behövs. Fatta potentialen!!!

Tänk om man som Deqa Abukar klokt i en intervju med Ownershift pratar om skulle kunna ”ta tillvara på skillnaderna mellan könen snarare än att blunda för dem”. Hon syftar alltså just på den fundamentala skillnaden att det är vi kvinnor som bär och föder barn, och män inte. Det handlar inte om att trampa på kvinnors förutsättningar, säger hon, men att man inte behöver hylla utvecklingen heller. ”Vi ska inte anpassa oss efter ett samhälle som inte är byggt för kvinnor” utan hon menar att vi snarare behöver bygga system som passar kvinnor, givet att det är vi som blir gravida.

Det finns ingenting som talar för att män skulle vara bättre än kvinnor på att hitta lösningar på problem, alltså essensen av entreprenörskap och början till företagande. Däremot finns det mycket som talar för att systemen för företagande är anpassade för män. Det är såklart många pusselbitar kvar för att kvinnor ska ha samma möjligheter att äga bolag, men en draghjälp kan ju vara förebilder och inspiration för kvinnor för att våga starta och växa bolag. Vi på Unna vill gärna kunna inspirera, och kan lugnt säga att det här med att starta upp och driva bolag är det ABSOLUT roligaste vi har gjort!

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kombinera amning med flaska – hur får man till det?

Det är ganska lätt att förstå de fördelar man tänker sig när man planerar för eller hoppas på att kunna mata lite mer flexibelt – dels med bröst och dels med flaska. Men vad kan hindren bestå i? Vi på Unna har hittat några av de vanligaste svårigheterna som nämns när delamning diskuteras.

WHO-koden

WHO rekommenderar uteslutande amning under de första 6 månaderna. UNNA stödjer detta till fullo liksom fortsatt amning tillsammans med introduktion av en varierad kost enligt råd från barnhälsovården.