fatma_guettou_watoto

Om första tiden – med Fatma Guettou

Fatma är trebarnsmamman som bytte bana - från cancerforskare till att bygga bolag kring sin hobbyverksamhet, att sy dockor. Vi pratar om hur barn och föräldraledighet gjorde att hon omvärderade tillvaron, och om hur hon upplevt bebistiden.

Att bli mamma och vara föräldraledig ändrade hela hennes mindset och inställning till karriär – och till livet i stort. Hobbyverksamheten, att sy dockor, växte fram och kändes bara roligare och roligare, och både hon och hennes man Hamid började så småningom se det som ett möjligt yrke. 

Idag har de sålt tusentals dockor, och ser ut att få ihop tillvaron som ett riktigt team. Tredje barnet Yasmine skolas precis in på förskola, och strax ska alltså både Hamid och Fatma jobba med fullt fokus på bolaget, Watoto arts. Fatma skrattar när hon berättar att tredje föräldraledigheten har varit något av ett ’survival mode’.

”Hade vi inte haft lokalen, alltså syfabriken, ett stenkast från där vi bor, och förskola och farföräldrar i kvarteret så hade vi nog inte fått ihop det. Jag är så tacksam att vi har det så här.”

Det intryck man får av Fatma när man lär känna henne, och genom att följa henne och Hamid genom @watoto_arts, är att de är ett par som mitt i småbarnsåren, tycks ha fått det att funka. Alltså verkligen funka bra – att de trivs, är synkade och nöjda med tillvaron. 

första tiden Unna Baby
Watoto arts dockor görs i ekologiska material här i Sverige. Dockorna finns i en bred variation av hud- och hårfärger och kan tillverkas utifrån personliga önskemål. Bilder från Watoto arts instagram.

-Det är inspirerande och hoppingivande – tre barn, startup och liksom så avslappnade och tillfreds?
-Ja, men jag måste medge att livet just nu är maxat. Alla timmar, minuter, är fyllda och det inte finns utrymme för något mer än just det vi håller på med. Barnen och företagandet.

Fatma berättar att hon och Hamid i år har varit tillsammans i 20 år, och att den stabila grund de står på gör att de nog båda med ett lugn kan se småbarnsåren som en fas med skiftat fokus.

”Parrelationen är väl på någon slags paus. Vi har ju aldrig tid bara vi, går på dejt eller så, men jag litar på att den tiden kommer tillbaka.”  

-Att ha bolaget som ett gemensamt projekt verkar funka bra för er? 

-Ja, fördelarna är ju att vi är väldigt synkade och har förståelse för varandras arbetsbelastning. Vi lyckas dela på allt. Nackdelen är väl att vi, om vi får en stund över, pratar om bolaget – utvärderar och planerar.

Fatma och Hamid fick sitt första barn 2017, andra 2019 och tredje 2022. Det var under andra föräldraledigheten som hobbyverksamheten växte fram, och med tredje barnet i magen blev Watoto Arts ett bolag på riktigt. En systudio sattes upp och så småningom anställdes en första sömmerska. 

Föräldraledighet och nya perspektiv 

”Det kan låta så enkelt, men det har verkligen varit en resa! Att byta bana på det här viset fanns inte i min världsbild för några år sedan.”, berättar Fatma.

Fatma berättar att hennes karriärplaner låg inom forskningen, och att hon tydligt såg vilka steg hon ville ta. Efter en doktorstitel inom biokemi, en postdoc i Tyskland inom cancerforskning, fanns många möjligheter. Hon säger att hennes plan egentligen var att komma tillbaka till jobb ganska kort efter barn, men att något hände. 

-Att bli mamma, och att vara föräldraledig, förändrade mitt mindset. Jag sköt fram jobbstarten flera gånger, och det slutade med att jag vara föräldraledig i ett helt år ändå. Och väl tillbaka på jobb var jag snart gravid igen. 

Fatma menar att just föräldraledigheten var hennes första riktiga avbrott från arbetslivet, och att det i sig gav nya perspektiv. 

”Andra saker blev viktiga, jag omvärderade min tillvaro”, säger hon.

Om första tiden

För Fatma verkar bebistiden och de utmaningar som den kommer med tagits med ro. Hon beskriver att hon litat på sina instinkter och gjort på sätt som känts rätt för henne snarare än att lyssna för mycket på råd och rön utifrån. 

”Jag har velat ha mina barn nära, och har samsovit från start och fortfarande. De har fått amma jämt och jag har burit dem mycket. Jag har inte stressats av idéer om att barnet ska bli självständigt och sova i egen säng och så vidare, och när folk i min närhet påpekat att jag bär barnen för mycket eller ammar för länge har jag inte brytt mig så mycket.”

-Minns du något som särskilt utmanande i början?

-Dels gick jag över tiden med första barnet i 14 dagar, och blev tillslut igångsatt. Hela förlossningen blev väldigt ’kemisk’ och det var som om min kropp aldrig kom igång naturligt. Även om det blev väldigt långdraget så kom det ju ut en frisk kille.

-Där i början med första barnet var min största utmaning att komma igång med amningen. Jag var inte förberedd på den mjölkstas som jag fick, och jag minns att jag kände mig förvirrad kring om det skulle vara så.

-Hade du nån hjälp att vända dig till?

-Nja, jag har tänkt på det efteråt att det blev väldigt abrupt hejdå där efter förlossningen. Det klargjordes snabbt att allt såg bra ut och sedan behövde de städa rummet för att nästa födande skulle kunna komma in. Så vi fick åka hem och komma på själva hur saker skulle göras. Det gick ju bra men..

-Saknade du support kände du?

-Nej, just jag har familj väldigt nära, och de var bra stöd även den där första tiden som mamma. Men generellt tycker jag att det saknas en omhändertagande kultur första tiden efter födsel.

”Här i Sverige pratas det så mycket om att man ska vara i sin bubbla efter förlossningen. Man ska avvakta med för mycket besök och sociala sammanhang, och typ bara vara själv. För vissa kanske det här är det bästa, men jag tror också det finns risk att man kan känna sig ensam.”

I Algeriet, där Fatma har sina rötter, finns en så kallad 40-dagars-kultur. Den innebär att man ser till att serva, ta hand om, omgärda den nyblivna mamman de första 40 dagarna efter förlossningen. Fatma tycker att fler borde få ta del av att man kan göra på olika sätt under den här tiden.

”Det kan ju vara svårt att vara i sin bubbla och be om hjälp eller avlastning från de utifrån. Man kanske inte ens själv vet eller ser vad man behöver, och när. Då underlättar det med att ha människor nära som kan se en, föreslå lösningar och förutse behov. Man är nog inte gjord för att gå igenom och klara allt själv.”

-Hur skulle du beskriva bebistiden sammantaget?

-Jo överlag har jag mått och haft det så bra under bebistiden. Jag har verkligen känt mig som en superwoman efter alla mina förlossningar. Jag har velat umgås med folk och verkligen känt mig boostad och uppåt av hela upplevelsen att få barn. Sedan är jag glad att jag har kunnat ta det mesta med ro och inte stressats upp av att det kanske finns andra sätt vissa tycker att man borde göra saker på.

Att bli mamma igen

Fatma berättar att hon fortfarande ammade första barnet Navid när andra barnet Sami föddes. Hon kände varken stress eller oro inför att välkomna ett nytt barn, och än en gång poängterar hon hur viktigt samspelet med hennes man var inför detta. ”Hamid var föräldraledig med första i ytterligare 1,5 år efter att andra barnet kom, så att kunna dela på allt och göra det hela tillsammans har verkligen varit vår grej.”

-Blev något särskilt annorlunda med andra barnet?

-Ja med Sami fick vi prova på riktig oro, för han fick flera andningsstopp under spädbarnstiden. Vi fick åka in akut flera gånger, och det var först när ett andningsstopp hände på plats på sjukhuset som en läkare kunde se och sätta fingret på vad det kunde vara för fel. Det visade sig att han hade spädbarnsepelepsi. Otroligt läskigt, men skönt att få veta vad det var och kunna få rätt hjälp med det sen.

Annars, säger Fatma, var att gå från ett till två barn inte en särskilt stor omställning för dem. ”Vi breddade sängen så att alla skulle få plats, typ. Däremot, med tredje barnet, blev allt plötsligt så maxat!”

Att ge och få råd

-Har du fått något oväntat eller oönskat råd om ditt föräldraskap?

-Massor! Haha, men jag är bra på att sålla. T.ex. vissa tycker att jag bär barnen för mycket och andra tycker att jag ammar för länge.

-Har du något allmänt råd till nyblivna mammor?

-Det är tufft med vardagen och det är okej. Det finns massa måsten man kan ta bort. 

-Något du skulle vilja säga till dig själv inför att bli mamma?

-Nja, lite samma sak, typ: ’Släpp på vissa saker, nu går du in i en ny fas, och mycket kan du ta upp sen.’

Om barnen 

-Vilken egenskap hoppas du att dina barn ärvt från dig?

-Haha det verkar jag redan kunna räkna hem att de ärvt: Utåtriktade, sociala, och kreativa!

-Finns det något stadie hos dina barn som du längtar efter?

-Jag försöker uppskatta och omfamna att det är nu de är små, men jag längtar såklart också tills de blir mer självständiga. Att inte ha tre som behöver en ’hands on’ hela tiden. 

Till sist, finns det något du stör dig på i mammalivet?

-Ja att jag aldrig kan göra något i fred, medan min man kan gå och ta en tupplur, gå på toaletten, prata i telefon, vad som helst – i fred! Aldrig hänt mig.

första tiden Unna Baby
Bilder från Watoto arts.

Om du är nyfiken på Fatma och Hamids bolag och deras fina dockor, kika in på deras hemsida och följ @watoto_arts på instagram!

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Tillmatning med ersättning

Vissa barn kan behöva tillmatas med ersättning den första tiden. Du har rätt till information och hjälp från vårdpersonalen kring vad som gäller för ditt barn.

Om första tiden – med Paulina Gunnardo

Kampen för amningen, tröttchocken, och revanschen med andra barnet. “Om jag genom att dela min resa och mina val, kanske kan stärka eller hjälpa andra som just nu befinner sig i en liknande situation, då är jag glad.”

WHO-koden

WHO rekommenderar uteslutande amning under de första 6 månaderna. UNNA stödjer detta till fullo liksom fortsatt amning tillsammans med introduktion av en varierad kost enligt råd från barnhälsovården.